piątek, 14 grudnia 2012

Opasły Tom PIW


Podczas ostatniej z kulinarnych wycieczek zawędrowaliśmy do końca Chmielnej, przekroczyliśmy dzielnie świąteczny Nowy Świat, by pod numer 17, znaleźć Opasły Tom, fuzję księgarni i restauracji. W latach '60, pod tym adresem znajdowała się kawiarnia literacka, w której bywali m.in. Antoni Słonimski, Stanisław Jerzy Lec, Gustaw Holoubek czy Janusz Głowacki. Nawiązując do tej tradycji formą i wystrojem, Opasły Tom zachęca do czytania podczas jedzenia, co osobiście odradzam (u mnie kończy się to zawartością menu na kołnierzyku koszuli). 

Szefem kuchni jest Agata Wojda, prezentująca swoje dania autorskie. Menu jest mocno sezonowe i często ulega zmianie. Do tego podzielone jest na dwie sekcje - pełnych dań, oraz menu degustacyjne, z którego w cenie 110zł można wybrać cztery dania. Do tego specjalnie dobrane wina, w czterech kieliszkach, w cenie 87zł. Niestety, podczas mojej wizyty nie mogłem spróbować alkoholu, jednak wierzę, że świetnie komplementuje smak potraw. 

Skąd taka konkluzja? Ze świetnego smaku dań, oczywiście!

Wegetariańska towarzyszka zdecydowała się na zupę z dyni. 

Zasadniczo dynia jest bez smaku, ale przy użyciu odpowiednich dodatków i przypraw można z powodzeniem stworzyć z niej sycące i smaczne danie. Tak było w tym przypadku, jedyna uwaga to zbyt dużo ostrej papryki użytej do doprawienia zupy – kremu. Ogromna porcja z powodzeniem zaspokoi głód. 

Ja natomiast, starym zwyczajem, wybrałem wołowinę - tym razem duszoną w winie i podaną z warzywami. Nie jest to mój ulubiony sposób przyrządzenia mięsa, ze względu na utratę charakterystycznego aromatu. I tu zaskoczenie! Mięso utrzymało, ba, nawet uzyskało lepszy aromat, pozostając kruchym i soczystym. Warzywa zanurzone w wywarze dopełniły gładkiej, przyjemnej kompozycji. 

Jedyne, co może przeszkadzać, to głośna kuchnia - siedząc w drugiej sali, dokładnie słyszeliśmy spory Szefowej z obsługą.

Lokal mały, ale za to z miłym klimatem i świetnym jedzeniem. Polecam, sami z pewnością jeszcze niejednokrotnie tu zawitamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz