piątek, 22 listopada 2013

kuchnia+ food film fest 5.

Wczoraj mieliśmy przyjemność gościć na inauguracji festiwalu filmowo-kulinarnego, organizowanego przez kuchnię+. To już piąta edycja, nosząca sugestywną nazwę "Soczyste kino". Festiwal nie ogranicza się do Warszawy: wziąć udział można również w Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. W tym artykule chwielibyśmy zwrócić uwagę na elementy imprezy warte (naszym skromnym zdaniem) uwagi.

+Co kryje Coca-Cola / Commentaire Coca-Cola: La Formula Secrete / - film dokumentalny o Coca Coli, skupiony na poszukiwaniu sekretnego składnika, odróżniającego popularną markę od reszty słodzonych napojów gazowanych. Sobota, wpół do szóstej.

+Czerwona obsesja / Red Obssession / - film pokazywany na inauguracji, który obejrzeć będzie można także w sobotę, o godzinie dwudziestej w Kinie Kultura. Wyjątkowy dokument o winach z Bordeaux, w przystępny sposób pokazujący, na czym polega fenomen regionu. Fragment o chińskiej eksploracji rynku winiarskiego jest tak przerażający, jak wart uwagi.

+Filmowe śniadanie - w niedzielę, o godzinie jedenastej spróbować będzie można lokalnych produktów, przygotowanych przez wolontariuszy organizacji Slow Food Polska. Miejsce:
Restauracja Rodzeństwa Kręglickich w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim, Plac Zamkowy 4, wejście do Arkad od strony skarpy Wiślanej od ulicy Grodzkiej i ulicy Bugaj lub przez Zamek Królewski.

+Mistrzowie herbaty - filmowa podróż do kolebki herbaty, drugiego po wodzie, najpopularniejszego napoju na Ziemi. Jako wielcy fani i niemalże smakosze wschodnich naparów, na film zawędrujemy w niedzielę o godzinie wpół do szóstej.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz