sobota, 7 grudnia 2013

Spotkanie w Muzeum Sztuki Nowoczesnej

Tyle się dzieje, a u nas przerwa w pisaniu – najgorzej!

Dobra historia się nie starzeje, dlatego właśnie spisuję spóźnioną relację ze spotkania z trzema artystycznymi duszami, które trudnią się warsztatem kulinarnym: Wojciechem Amaro, Ryanem Bromleyem oraz Markiem Cecułą. Podczas spotkania poruszono problematykę designu, fuzji sztuki, filozofii i jedzenia oraz poziomu polskiej kuchni. Ilość wspaniałych obrazów i słów była tak obfita, że opis ich przeistoczyłby się w dość grubą książkę. Część z nich zainspirowała mnie do zwrócenia uwagi na kilka detali.
Ryan Bromley pierwszy zadał pytanie: „czy jedzenie jest sztuką?” i odpowiedź, jak można było się domyślać, nie była jednoznaczna. Samo jedzenie nie jest uznawane za sztukę. Jeśli przyjmiemy jednak, że produkty bazowe w odpowiedni sposób przetworzone i przygotowane są sztuką, wtedy intencjonalność dzieła odróżnia tu wytwór od nawet (nie)zwykłego posiłku. Fascynującym przykładem jest restauracja Mugaritz, spod szyldu wyszło między innymi danie o kuszącej nazwie Siedem Grzechów Głównych, zachwycające nie tylko swoją drewnianą konstrukcją, ale i przemyśleniem każdego „poziomu”. Wykładowca zwrócił uwagę na Pychę: pudełko ze złotymi czekoladkami, pustymi w środku, po zjedzeniu których przejrzeć można się w lustrzanym dnie. Cudowna alegoria!
MarekCecuła pokazał inną stronę problematyki - zwrócił uwagę na to, jak bardzo ważnym elementem w odbiorze posiłku jest zastawa. Marek Cecuła jest artystą, ceramikiem, projektantem współpracującym między innymi z ostatnim prelegentem - Wojciechem Amaro. Zaprezentowane projekty pokazały różne interpretacje pozornie wyczerpanego już tematu zastawy kuchennej. Wiele z konceptów było mocno zainspirowanych Dalekim Wschodem, wielkie wrażenie zrobiła na mnie zastawa wykonana z betonowych płyt chodnikowych. Tu nie pozostawało nic innego, jak zamknąć usta i podziwiać owoce współpracy z wybitnymi restauratorami, ale nie tylko – profesor Cecuła niejednokrotnie współpracował także ze studentami. 
Wykład Wojciecha Amaro, najbardziej znanego na świecie polskiego szefa kuchni, skupiał się na świadomości nowoczesnej kuchni polskiej oraz trudnościach, jakie napotkał w drodze do skończenia dzieła - restauracji Atelier Amaro. Jest ona jedynym polskim lokalem, który otrzymał prestiżową gwiazdkę Michelin – światowe wyróżnieniedla najlepszych restauracji. Sam Wojciech Amaro trafił na listę dziesięciu najbardziej kreatywnych kuchmistrzów na świecie. Jego kuchni opowiada historię polskich regionów, z których pozyskuje składniki swoich dań. Przemawiając zwrócił uwagę na często pomijany fakt – najlepsze lokale do wprowadzania nowych dań potrzebują laboratoriów, w których zostaną one wymyślone, ponieważ sama restauracja jest zbyt „intensywnym” środowiskiem, by dokonywać innowacji. Może w tym temacie napiszę w przyszłości więcej. 
Muzeum Sztuk Nowoczesnej stało się obiektem wartym uwagi nie tylko z powodu bogatej ekspozycji - jest centrum kulturalnym, które stymuluje do rozmowy na temat jedzenia, jako sztuki. Wystawa i spotkania są organizowane za darmo.
Seven Deadly Sins
Projekt: Marek Cecuła.

Kamienny talerz: projekt Marka Cecuły.


Ryan Bromley wykładał bardzo dynamicznie.

Na zdjęciu powyżej Wojciech Amaro.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz