Tyle
się dzieje, a u nas przerwa w pisaniu – najgorzej!
Dobra
historia się nie starzeje, dlatego właśnie spisuję spóźnioną
relację ze spotkania z trzema artystycznymi duszami, które trudnią
się warsztatem kulinarnym: Wojciechem Amaro, Ryanem Bromleyem oraz
Markiem Cecułą. Podczas spotkania poruszono problematykę designu,
fuzji sztuki, filozofii i jedzenia oraz poziomu polskiej kuchni.
Ilość wspaniałych obrazów i słów była tak obfita, że opis ich
przeistoczyłby się w dość grubą książkę. Część z nich
zainspirowała mnie do zwrócenia uwagi na kilka detali.
Ryan Bromley
pierwszy zadał pytanie: „czy jedzenie jest sztuką?” i
odpowiedź, jak można było się domyślać, nie była jednoznaczna.
Samo jedzenie nie jest uznawane za sztukę. Jeśli przyjmiemy jednak,
że produkty bazowe w odpowiedni sposób przetworzone i przygotowane
są sztuką, wtedy intencjonalność dzieła odróżnia tu wytwór od
nawet (nie)zwykłego posiłku. Fascynującym przykładem jest
restauracja Mugaritz, spod szyldu wyszło między
innymi danie o kuszącej nazwie Siedem Grzechów Głównych,
zachwycające nie tylko swoją drewnianą konstrukcją, ale i
przemyśleniem każdego „poziomu”. Wykładowca zwrócił uwagę
na Pychę: pudełko ze złotymi czekoladkami, pustymi w środku, po
zjedzeniu których przejrzeć można się w lustrzanym dnie. Cudowna alegoria!
MarekCecuła pokazał inną stronę problematyki - zwrócił uwagę na to,
jak bardzo ważnym elementem w odbiorze posiłku jest zastawa. Marek
Cecuła jest artystą, ceramikiem, projektantem współpracującym
między innymi z ostatnim prelegentem - Wojciechem Amaro.
Zaprezentowane projekty pokazały różne interpretacje pozornie
wyczerpanego już tematu zastawy kuchennej. Wiele z konceptów było
mocno zainspirowanych Dalekim Wschodem, wielkie wrażenie zrobiła na mnie zastawa wykonana z betonowych płyt chodnikowych. Tu nie pozostawało nic
innego, jak zamknąć usta i podziwiać owoce współpracy z
wybitnymi restauratorami, ale nie tylko – profesor Cecuła
niejednokrotnie współpracował także ze studentami.
Wykład
Wojciecha Amaro, najbardziej znanego na świecie polskiego szefa
kuchni, skupiał się na świadomości nowoczesnej kuchni polskiej
oraz trudnościach, jakie napotkał w drodze do skończenia dzieła -
restauracji Atelier Amaro. Jest ona jedynym polskim lokalem, który
otrzymał prestiżową gwiazdkę Michelin – światowe wyróżnieniedla najlepszych restauracji. Sam Wojciech Amaro trafił na listę
dziesięciu najbardziej kreatywnych kuchmistrzów na świecie. Jego kuchni opowiada historię polskich regionów, z których pozyskuje
składniki swoich dań. Przemawiając zwrócił uwagę na często
pomijany fakt – najlepsze lokale do wprowadzania nowych dań
potrzebują laboratoriów, w których zostaną one wymyślone,
ponieważ sama restauracja jest zbyt „intensywnym” środowiskiem,
by dokonywać innowacji. Może w tym temacie napiszę w przyszłości
więcej.
Muzeum Sztuk Nowoczesnej stało się obiektem wartym uwagi nie tylko z powodu bogatej ekspozycji - jest centrum kulturalnym, które stymuluje do rozmowy na temat jedzenia, jako sztuki. Wystawa i spotkania są organizowane za darmo.
Seven Deadly Sins |
Projekt: Marek Cecuła. |
Kamienny talerz: projekt Marka Cecuły. |
Ryan Bromley wykładał bardzo dynamicznie. |
Na zdjęciu powyżej Wojciech Amaro. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz