środa, 15 sierpnia 2012

Ćevap

Kuchnia bałkańska, Chmielna 13



Damian: Pozostając w mięsnych klimatach, tym razem odwiedziliśmy lokal o ciekawym profilu - kuchnia bałkańska. Specjalnością miejsca są mięsa z grilla, przygotowane na naszych oczach.

Beata:  Ćevap to niewielka knajpka przy Chmielnej, a w niej chorwacko-bośniackie przysmaki. Lokal specjalizuje się w znakomicie przyrządzonej cielęcinie, jagnięcinie i  wołowinie, jednak jest również opcja dla mnie, ze smakowicie wypieczonym udźcem z kurczaka.
Jedzenie przygotowywane jest na oczach klienta, porcje są duże, mięso wyśmienicie przyprawione, a obsługa bardzo przyjazna. Poza tym chwała dla zupełnie nowych, nietypowych miejsc w stolicy, a to dzięki możliwości posmakowania kuchni akurat tego regionu Europy bez wątpienia do takich należy.
D: Dania podawane są w dwóch wersjach – kanapkowych, z sosem i odrobiną sałatki. W takim wydaniu są świetną opcją take and go. Można również zamówić dania w wersji obiadowej, z kartofelkami i warzywami.
B: Miejsce jest na tyle małe, że trudno mówić o jego klimacie, bez wątpienia można jednak ocenić obsługę, która to jest niezwykle przyjemna. Kiedyś, nieświadoma godzin zamknięcia, weszłam do ów knajpki 2 minuty przed końcem pracy, mimo to bez żadnych problemów przygotowano dla mnie jedzenie, a gdy czekałam aż moje mięsko ugrilluje się, pani sympatycznie ze mną porozmawiała. 
D: Mięsa są dobre, przyprawy nadają im specyficzny smak. Większość z nich jest dość tłustych, dlatego biorąc kanapkę, musimy uważać by się nie ubrudzić.
B: Jak wspominałam moim ulubionym daniem jest udziec z kurczaka serwowany z smakowitą i chrupiącą lepinią. Ilekroć jadłam to danie, zawsze było wyśmienite: soczyste mięsko, świeże warzywa i chrupiąca bułka.
D: Porcje są spore, polecam zwłaszcza Kombinacije w wersji powiększonej – 260g wołowiny za 24 zł. Można by się pokusić o lepszy dobór warzyw – ćwiartka pomidora, kawałek cebuli i ogórka saute nie wyglądają zbyt kusząco. Ale nie oszukujmy się, tutaj liczy się mięso. Dużym plusem jest fakt, iż lokal niedawno rozbudował się – spokojnie można usiąść w środku, bez przepychania się przez wąskie gardło obok lady.

B: To znakomita alternatywa dla kebabów i innych fast-foodów. Jeśli chcecie zjeść smaczne, aromatyczne mięso z grilla, bądź spróbować dość niepopularnej w naszym kraju kuchni Bałkanów,  polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz